Medryttarhästar, hästar jag ridit - Elin

Ymer är min medryttarhäst, den enda jag har just nu ( sen ljosar på foder!) Ymer är en korsningsponny född -93! Tillsammans har vi gjort en massor och jag har varit medryttare på honom sedan Augusti 2013. Just nu så är han skadad och rids inte tyvärr.. Ymer är en D-ponny och är en super trevlig ponny! Ni kommer att få lära känna honom en massor därför tänker jag inte skriva så mycket om honom utan ni kommer få se och höra mycket om honom och om våra minnen! 
 
 
 
Coffee är inte min medryttarhäst, men jag rider henne då och då! En super trevlig D-ponny som jag verkligen älskar att rida. Så trevlig, fina gångarter och hoppar super! Jag gillar henne verkligen super mycket ♥ Ni kommer nog få höra mer av henne här med! 
 
 
Sigge var en häst som jag red i några månader men han gick ut på foder och flyttade. Han är en fjording som jag verkligen såg fram emot att utvecklas med för att han hade potenetial. Super fin i dressyren och i hoppningen men han var inte helt igång när jag red honom så det tog tid att få igång bak kärran men när han väl blev fin så blev han verkligen det. Han var inte heller av det piggaste lagret av häst men ändå en liten ängel! 
 
- Är han inte helt fantasiskt fin? - 
Blida är en islandshäst som stod på samma stall som Jompa och lisa gör just nu. Det var där ifrån jag började rida henne. Hon flyttade och det var därför jag slutade rida henne med! Blida är en super härlig dam som har starka åsikter om saker och ting. Jag tror att jag red henne i ungefär 1-2 månader regelbundet men red henne lite då och då innan med! 
 
-♥-
 
Jag saknar faktiskt Sigge och Blida mycket!  De båda är så hilma fina och trevliga hästar.. 

redigering- Elin

Hej på er! Jag haft en super trevlig dag på jobbet idag! Jag sitter just nu och redigerar en video som jag ska försöka få upp ikväll! Videon är på mig och hästen coffee som jag rider! Detta ridpass var för ett tag sedan och det är ett pass där jag rider markarbete och hoppar lite små språng! Hoppas att ni kommer att gilla videon! Jag och Lisa har även flera planer på lite fler videos under dessa veckor då jag ska vara hästvakt och köra en häst och ta hand om 2 till! 
hur har eran dag varit idag?
En bild på mig och coffee när jag red henne utan sadel samt utan huvudlag!
 
 
 

Man måste sluta sätta pressen på sig själv det förstör harmonin mellan häst och ryttare - Elin

En sak som jag ofta får höra av massor av olika personer är ' jag blir så stressad när någon är med mig och fotar, eller kollar när jag rider'. Man kanske känner att hästen inte går jätte fint eller att man inte sitter rätt och tror att folk ska dömma en eller att bilderna kanske inte blir som tänkt.
 - SLUTA-
 Känner man såhär innan man ska bli fotograferad så kanske man inte är riktigt redo och kanske ska strunta i det. Detta är så vanligt och jag hade så förut men det gick bort tillslut! Nu känner jag inte så alls utan jag tar det som det kommer när det främst gäller att bli fotograferad eller när folk ska se mig rida. 
Jag vet hur vanligt detta är och jag vet att ni ryttare som känner såhär VET att det inte blir bra. Men tänk efter, är det värt det? 
När man är såhär spänd själv och pressar sig själv hårt så påverkar det hästen extremt mycket. Om du sitter på en häst och är spänd, kanske pressar ner den i ' form' för att bilderna ska bli bra eller att för att man tror att de som kollar inte ska 'döma' en. Hur tror ni hästen reagerar då? Ja, det svaret vet ni redan! Men varför vill ni att eran häst och du själv ska genom gå det? 
Är det så att man är väldigt spänd men ändå vill bli fotad eller visa upp sig eller vad som helst som gör en spänd. Ni förstår vad jag menar hoppas jag. Men då får man göra ett val utan att föra över denna stress till hästen. 
  1. Pausa passet när du väl blir så stressad. Kanske be fotografen att inte fotografera så att man kan få andas. Andas djupa andetag och börja om på nytt!
  2. Det finns olika yogapass som man kan genomföra regelbundet för att hitta harmonin i sig själv och på hästryggen! Detta är något som jag och Lisa  och några i förra klassen har skrivit om som vi skulle kunna visa upp här ifall ni vill! Vi skulle även kunna om det är efterfrågat kunna filma när vi gör 3 olika öningar på häst för att kunna tagga ner!
  3. Förutspå INTE passet innan du har hoppat upp och ridit klart. Sitt inte när du har skrittat fram i 5 min och försöka pressa hästen utan bara ta det i eran takt. 
  4. Gör något annat. Fungerar inte ridingen så är det bästa för både dig och hästen att bara avsluta! Om ni fotograferar så får ni antingen ta det en annan dag eller fortsätta med poträtt bilder. 
Ni förstår. Man kan inte utsätta hästen speciellt för detta. Då måste man kunna kompletera upp detta. Annars så förstörs harmonin mellan häst och ryttare. Det handlar om att ändra sin inställning. Detta gäller främst på hemmaplan. Det blir så dåligt mellan häst och människa. Detta kan ge olika följder som ni förmodldigen vet men jag punkterar upp de! 
  1. Hästen blir minst lika spänd som ryttaren och kan inte arbeta korrekt. 
  2. Ryttaren blir frustrerad och vill att hästen ska gå i en ' form' som sedan blir en form där hästen kröker på nacken men sänker ryggen och är lika spänd i ryggpartierna fortfarande, trots att hästen kröker på nacken!
  3. Detta gör så att hästen går i en oärlig form och harmonin kommer inte att komma fram förrens ni båda är lunga och inte är spända. 
  4. Detta kan till sist om hästen inte gör som den spända ryttaren vill resultera till att ryttaren rycker hästen i munnen, 'ponny skänklar', sporrar hästen hårt, smäller till hästen osv. Vilket inte är bra alls. 
- Detta blir alltså inte bra! Inte för någon, inte för ryttaren, hästen, ridläraren, de som kollar eller fotografen- 
 
- Det handlar om att kunna vara ett med hästen i olika situationer! - 
Jag hoppas att ni förstår meningen med detta inlägg! Försök göra något åt dessa spänningar just för att allt ska bli bättre! Jag och Lisa gör gärna en video om övningar som kan få en mer avslappnad som tips för er spända ryttare, ifall ni vill för att det hjälper och vi vill dela ut så mycket information som möjligt och om det kan hjälpa er så är det ett stort pluss! Så skriv i kommentererna ifall ni vill ha en sån video så fixar vi det!