equui.blogg.se

"Natural Horsmanship" - Lisa
Jag vet att jag tjatat, ganska mycket ändå, om att jag inte vill hamna under begreppet "NH" och inte vill benämna mig som "NH-mupp". Jag vet att jag tjatar, men för mig är det viktigt (lite iaf) att belysa vad jag menar. Så, ja. Jag tänkte väl pladdra på lite om mina tankar kring det här i detta inlägg! 

Först och främst vill jag säga att jag inte har något emot själva ordet "Naturlig hästhållning/hantering" det låter ju ganska fint och bra! Bara att det finns ju ingen naturlig sådan.. Föredrar då Naturlik hästhållning. There is a difference yall. Jag vill inte smutskasta eller spotta på någons filosofi eller synsätt på så vis, alla är vi olika och kommer alltid att tycka olika om något. Detta är helt enkelt bara mina egna tankar och åsikter. 

"Tanken" med NH är väl i grund och botten att handha och träna hästar på ett mer naturligt vis och på hästens egna språk. Problemet där är att vi inte är hästar och även om vi kan förmedla mycket och kommunicera mycket med kroppspråk så är vi inte hästar och hästen ser oss förmodligen inte som något annat än tvåbeningar heller. 
NH är som ett slags paraplybegrepp med flera olika sorters inriktningar och filosofier inpillat under. Så skulle iaf jag beskriva det, så ser jag på det. Det finns kända namn inom NH som Monty Roberts, Pat Pat Parelli och Clinton Anderson. Alla olika inriktningar, korsar på vissa ställen och går ifrån på andra. Som sagt, det finns så många olika uppfattningar, filosofier och utföranden av NH att det känns konstigt att benämna sig som NH. Hänger ni med mig? Det känns inte som att NH är en specifik sak. Man behöver ju självklart inte ens benämna det man sysslar med eller sin filosofi heller. Men men! 

Ofta i NH som jag förstått det, jobbar man med tryck och efetrgift och ser eftergiften som belöning. Jag håller ju som ni vet inte med där. Eftergift är inte belöning. Tryck och eftergift är inblandat i den mesta ridningen och träninge av häst, såklart inte bara i NH-kretsar. I många filosofier inom detta område handlar det om att vinna hästens förtroende och förtjäna 'ledarskapet' över hästen, i vissa handlar det rent om att bryta ner hästen till underkastelse även om det inte skyltas om i utövningarna. Något jag verkligen kan säga på rak arm är att jag avskyr Down under horsemanship, Clinton Andersons lära. Den baseras helt och hållet på att skrämma, hota och användning av våld mot hästen för att på så vis få hästen att 'visa respekt' och lyda minsta order. Men han klassas ändå som NH. Jag säger inte att jag håller med någon av dessa förhållningstekniker fullt och helt men jag säger att Clinton håller på med rena rama övergreppen. Det är min åsikt. Ska definitivt skriva ett inlägg om Down under horsemanship. Men det är filosofier som hans som gör att jag vill ta avstånd från att benämna mig själv under NH. 

Mycket handlar ändå om att forcera och bestraffa när hästen gör fel. Hästen bara ska acceptera människan som ledare och göra precis så som vi vill oh säger. Det ska inte finnas något annat alternativ. Relation och persona glöms ofta bort och vad är meningen med en relation utan djup byggd på rädsla och inlärd hjälplöshet? Som sagt är inte alla NH-metoder hemska men somliga är inte trevliga alls. 

För mig är belöning något hästen uppskattar. En godis, en paus för att käka lite gräs, kli på manken osv. Främst godis och berömm. Energin vi utstrålar är superviktig med. Skillanden på 'belöning' och belöning är typ "När du gör 'rätt' slutar jag att tillföra obehag/smärta" och  "När du förstår vad jag menar eller försöker ditt bästa får du något du tycker är jättegott!". Jag vet solklart vad jag hade valt iaf! Haha. Något jag själv vill sträva mot är att engagera hästen i våra hittepån för att han tycker att det är kul eller givande, inte ett måste och för att han är tvungen och annars måste utstå något obehagligt. Jag vill kunna krypa ut ur "Tryck och eftergift" och bara köra på energi och belöning. Put the relationship firts helt enkelt! 

Nu vart det här inlägget kanske lite svårt att förstå ändå, har så svårt att uttrycka mig på ett bra sätt gällande detta, but I really tried. Har ni frågor eller liknande går det givetvis jättebra att höra av sig och fråga! :D 
 
Hoof Armor - Lisa
Vart i morse taggad i ett inlägg i en hovgrupp på facebook ang Hoof Armor. Tydligen är det som ett slags skydd man sprutar på hovarna för att göra dem starkare och tåligare och lägger sig som ett skyddande lager över undersidan av hoven för att fördhindra svamp och bakterier som kan orsaka strål och bärrandsröta. Tyckte detta lät intressant! Men, såklart är jag skeptisk till det mesta nya. Men helt klart intresserad. Har gluttat en liten smula nu på informationen som fanns på fb och Hoof Armors hemsida. Ska defentivt forka mer om detta! Har ni använt er av detta eller vet något om Hoff Armor? Pls tell me! 

Detta är vad som skrevs på fb inlägget; 
"Detta är ett hovskydd som är relativt nytt i Sverige men välanvänt i USA. Det används både på hovar med mycket problem där det behövs rehabilitering från allvarliga skador men också till friska starka hovar på hårda distansritter. 

I norden har vi det väldigt blött på vintern. En häst behöver gå på samma underlag i hagen som det vi rider på för att tåla underlaget utan att bli öm. Den anpassar sig till hårt och torrt eller mjukt och blött. Eftersom vi ofta har hästarna i blöta och mjuka hagar men rider på hårda eller grusiga vägar så behöver hovarna lite hjälp. Då vill man ha något som skyddar hoven från vätan och hjälper till att hålla bakterier och svamp borta. Hoof Armor hjälper vid ömhet och sitter kvar på hoven i ca 6 veckor vid vanligt slitage. Man kan dessutom ha sina vanliga boots utanpå om det skulle behövas! 
(milersättning tillkommer)

Preparatet är giftfritt och nedbrytbart i naturen! "

Här är länken till Hoof Armor's hemsida; http://www.hoofarmor.com/all-season-hoof-protection/

Rent spontant låter det absolut som något som skulle kunna gynna Jompa eftersom hans hovar är väldigt känsliga och påverkade av det blöta de har i hagen nu. Kanske ska man se om man kan hitta någon som sysslar med detta i Stockholm för att få reda på mer.. Detta intresserar mig verkligen, spännande produkt men ska helt klart lura ut vad det innehåller.  

ALLT kan döda en - Lisa
Rubriken summerar min och Jompas ueritt från igår. MEN han var duktig, tro inget annat. Han var modig och gjorde helt rätt. Det regnade dessutom så bara det faktumet att han ställde upp trotts regnet var ju en bedrift för sig! Han hatar som nämnt regn. Testade då även några av julklapparna jag och Jompa fick. Ett sidepull, jättefint och en halsring. Lovar att slänga in några bilder när jag kommer ihåg att fota nästa gång.. blir bara sämre och sämre på att fota??? Helkonstigt. Hur som helst, tänkte inte att detta skulle bli ett jätteinlägg utan ville mest flika in och uppdatera en liten snutt. Jag kom hemfrån jobbet för typ 1h sedan, sitter med flt och tofflor i vardagsrummet och kollar på catfish. Rätt mysigt. Imorgon blir det stallet efter jobbet! 
Hoppas ni får en mysig tisdagskväll och har fått en fin julhelg.