equui.blogg.se

En liten rant-ish - Lisa
Varför håller vi idrottsmän som Patrik om ryggen? Är sån här ridning och träning acceptabelt? Är det njutsamt på något sätt att åkalla någon skada och obehag för status och berömmelsens skull? Säg mig, varför ser det ut såhär? Patrik är alltså en av Sveriges mest framgångsrika dressyrryttare, använder sig utav rollkyr, är ogillad i många andra länder men inte i hemlandet. HUR? Scandic har blå tunga och visar oerhört obehag av att bli nertvingad i huvudpositionen han går i här. Hans bakben är inte aktiva på ett sätt som beskrivs vara önskvärt i dressyren, bäckenet är inte vinklat och ryggen sänkt. Men detta är ändå klassat som förstklassig högsta ranking dressyr.. Scandic har svårt att andas i denna position då luftvägarna blir hämmade av att hals och ancke är så pass ihopkrullad och även hans synfält blir sämre. Tungan är blå på grund av trycket från betten i hans mun som stryper blodtillförseln där. Det här är djurplågeri. Det här är inte något att sopa under mattan. Sånt här beteede bör straffas! Men istället väljer man att straffa domare som ifrågasätter och gör uttalanden om ryttare som tränar och rider på detta sättet. Istället för att ta hästarnas parti i sporten, som faktiskt inte kan yttra sig i text eller språk så väljer kommiten att ta ryttarnas parti. Man höjer dem till skyarna, man låtsas som ingenting. Men VARFÖR? Patrik är långt ifrån ensam att rida på detta viset, sorgligt nog. 

Edward Gaal, även han en hyllad dressyrryttare med många 'fantastiska' ritter och hyllade hästar under åren tränar och rider i rollkyr.  

Och Anky van Grunsven, såklart! Hon påstår att rollkyr, 'a moment in time' är mycket hälsosamt för en häst som variation av form men endast med en erfaren och mycket duktig ryttare. Såklart. Våld och misshandel är bara okej när ett proffs gör det och bara en liten stund. 


Det 'roliga' är ju att det finns studier och förskning som säger precis motsatsen. Det är skadligt för hästen, syrebrist och skador på ligamnet och kotor i nacken bla. Även om de som ständigt ifrågasätter, filmar och fotar så kommer mothugg som "ögonblicksbilder ifrån en speciell vinkel förklarar eller reflekterar inte hela sanningen av verkligheten". Hur mer konkret kan bevis bli än filmade händelser? De kommer undan med detta genom att kalla det för en variation av form som då alltså ska gynna hästen, de kallar det för low deep and round, (låg djup och rund) som att ett namn på det skulle göra det hela mer acceptabelt. (Tydligen lyckas det ju delvis tyvärr) 
Hästarna lider, jag bryr mig inte om andra motargument för det, man ser det på hästarna. En häst kan lida även om den inte rids i rollkyr och det är löjligt lätt att urskilja. Gapande för att undkomma smärta och tryck i munnen om de KAN gapa vill säga. Nosgrimmor åtspända så hårt att det också gör andningen svårare, hästarna flåsar när de rör sig pga detta och framtänderna blottas ofta i samband med att nosgrimman trycker hårt på känsliga nerer över nosryggen. Det sker inte bara när hästen går i rollkyr. Det är vanligt i modern hästsport. Ska det få vara såhär verkligen? Hur länge till ska man gå runt och blunda för sanningen och vad vinner man på det? Vad får man ut av att ha ett sånt här klimat för dessa elithästar? Det har föds till ett sjukt ideal som förpestar och är vansinnigt vidrigt. Det behöver inte se ut såhär! Det SKA inte få se ut såhär. Det är så viktigt att man sätter ner foten för det man tror på och som är rätt. Ifrågasätt, exponera och visa verkligheten. Kunskap är nyckeln
Lyckliga atleter som älskar sitt jobb? Som inte kunde drömma om att göra något annat?

Här är en video som förklarar mycket rörande just rollkyren, dess negativa påverkan och vad det gör med hästen.
 
 
Den moderna dressyren börjar mer och mer urskilja sig från vad det en gång var. Dressyren nu speglar ofta inte hållbarheten och tanken bakom dressyren som tidgare fanns. Alla är inte rötägg, alla missköter inte sina hästar. Så är det. Bara för att man väljer att tävla betyder det inte att hästen far illa. Men det finns ledtrådar lite här och var i alla hästsporter som talar om när hästen inte trivs och när hästen inte är bekväm eller glad. Det finns ryttare som rider på ett bra sätt och har ett slags samspel med hästen. Men allt för ofta känns det som att motsatsen syns i tävlingssammanhang. Antagligen på grund av att klimatet blir hårdare och dommarna föredrar att se krökta nackar och viftande framben framför allt annat.. eller något. Därför är det så viktigt att folk som du och jag försöker att påverka detta och spräcka äckelbubblan som sker i hästsporten. Det eliten gör och de metoder de använder sig av och lyckas med kommer ju att kopieras till människor som vill nå dit eller tävlar och tränar på lägre nivå, det blir det åtrådda och det man vill ha. Kaos! Vi måste sätta större press på FEI att ta hand om sånt här och att ta hästarnas välmående på största allvar. 

För att avsluta detta rant inlägget slänger jag in en liten video med Alizée Froment och hennes fantastiska hästar! Alizée rider och tävlar på högsta nivå i dressyr och verkar ha en väldigt fin vision av dressyr och en ganska sunt tänk kring det hela. Mycket behagligare att vila ögonen på än tidigare nämnda ryttare och bilder eller vad säger ni? ;)