equui.blogg.se

Sura miner, en bra grej. - Lisa
Självklart menar jag inte med titeln att jag vill vara Jompas (eller någon annan hästs) anledning till att slicka bak öronen, hugga i luften eller vifta irriterat med svansen och uttrycka obehag. Utan det jag menar är att det är något bra och något du bör lyssna på i umgänget med din häst. Är hästen olycklig vill jag ju veta om det hur ska jag annars kunna förändra det som inte är bra till det bättre för min häst! Dessa mindre tecken på obehag, stress, ilska, irritation osv är ju hästens sätt att på ett icke fysiskt och våldsamt sätt att säga ifrån när den känner sig obekväm på något vis av någon anledning. 
Folk tror och tycker allt för ofta att detta är ohyffs och ett beteendeproblem. Hästen behöver uppfostras bättre helt enkelt. Men det som faktiskt sker är ju att den försöker kommunicera med dig. Det är inte problemet i sig, orsaken till känslorna hästen upplever är det verkliga problemet. Det kan däremot ibland vara trixigare att förstå och kräver ibland att man tänker efter och utreder hästens livssituation.

 
 Jag känner ingen i denna video och har inga specifika åsikter om personen i fråga och tänker därför inte uttala mig om något sådant. Det enda jag vill visa med den här videon är hästen sätt att säga 'snälla du, sluta med det där jag tycker inte om det.' och hennes sätt att bemöta beteendet. Säger inte att det är rätt eller fel men jag personligen hade inte agerat som hon gör i videon. Från vad jag ser i videon tycker inte hästen om när kvinnan vidrör hästen vid bringan, framsidan av frambenet och mellan frambenen. Jag i denna situation hade antagligen bara gått vidare i börstningen om jag märkte att jag fick samma respons av olika beröringar på de specifika ställena hästen visade ett obehag. Det handlar aldrig om att man ska vinna över hästen på något vis för att dominera dem, vad är ens poängen med det när man ska borsta en häst eller i liknande situationer (och överhuvudtaget..)..? 

 Kvinnan menar säkert inget illa och vill bara väl men det blir lite fel utifrån hästens synvinkel. Nästa gång kanske bägaren rinner över och hästen säger ifrån mer fysiskt. 

 
Istället för att hota hästen och ryta tillbaka eller fortsätta irritera, ta ett steg bak och analysera situationen. Borstade du på ett ställe hästen kanske inte tyckte om av någon anledning, öm/ont? Borstade du för hårt? Kom du in till den i boxen/hagen när den ville vara själv, när den åt kanske? Du ska känna dig glad att hästen vågar uttrycka sig för dig och använda det till din och hästens fördel. Det krävs två glada parter i ett 'partnerskap' - det krävs två för att dansa tango. Hästar må vara stora djur men deras hud är oerhört känslig för beröring och det är bla en av sakerna man bör ha i åttanke när man på något vis berör hästen. De känner liksom en fluga landa på dem! Det kan vara så att hästen inte har lust att umgås just nu, lika som att de har bra och sämre dagar som oss kan de vilja vara ifred. Bara för att man själv bestämt sig för att man ex ska ut och rida behöver inte hästen alls vara intresserad eller sugen på det. Där och då får man kanske ta ett steg tillbaka och ge hästen det utrymmet den behöver. Man kan låta hästen vara ifred en stund, ge den lite space innan man testar och gör ett nytt försök. Det viktiga är ändå att man ger hästen möjlighet och utrymmet till att uttrycka sig och att få ha en åsikt. Vill hästen inte komma in ifrån hagen? Nähe. Gå iväg och testa senare. Vill den inte då heller, kanske hästen hellre vill vara i hagen och om du absolut inte måste ta in hästen; låt den vara. 


Protesterar hästen när du rider på banan eller den kanske inte vill stå still när du ska sitta upp kanske man får ta och tänka om, planera om så att säga! Hitta på något annat som hästen kanske uppskattar mer för dagen. Man kanske har nött för mycket på samma gammla på banan utan att ha reflekterat över det själv och blir påmind när hästen säger ifrån och vill göra något annat. Kanske en uteritt sitter bättre eller mer galopp när man har skrittat länge (utgår från att hästen är frisk haha och får då haha) eller en mysig promenad i skogen. Du förstår nog vad jag menar! Och som sagt, vissa dagar har hästen kanske inte lust alls med något sådant, ta då kanske en liten spadag med massage och lite extra gottis eller vad det nu kan tänkas vara. Varför inte testa något nytt och spännande för den delen! Arbete från marken är underskattat. Se inte hästens motsägelser som dåligt uppförande, de har ju alltid någon förklaring till beteendet de utför. De gör inte saker för att vara elaka eller jobbiga. 

Har man inte testat target training eller så kan man ju testa det ;) 
 
Självklart finns det situationer då man kanske måste göra saker och kanske måste övertala hästen. Tex man kanske måste lasta och åka iväg till veterinären när hästen är sjuk, även om hästen hellre stannar. Att analysera situationen och vikten av det du ska utföra. Har man en häst som är skadad och har sår som måste ses över, då kanske man måste få in hästen trotts att den säger nej kontra att du vill rida ut och måste hämta in hästen. Förstår du hur jag menar?
 
En häst som ofta visar aggressiva tendenser är antagligen väldigt missnöjd med något. Se då över hur hästen lever. Får den utlopp för sitt sociala beteende med andra hästar? Får den tillräckligt med lek och motion? Har den ont? Mår den dåligt(sjuk)? Hur ser matvanrona ut, vad har hästen för ättider? Hur mycket grovfoder får hästen? Hur ser stallrutinerna ut, när går hästen ut och in om dagarna, är det stressigt och ljudligt i stallet eller hur är miljön? Hur sitter utrustningen, vad använder du dig av för utrustning? Ja, det finns ju så många olika faktorer som kan bidra till hästens missnöje. 

 
Det viktigaste av allt är ju att hästen är lycklig och får ett bra hästliv och att du som människa ser till att du gör allt i din makt för att det ska få vara just så för hästen och att ni har kul under vägens gång bägge två! 
(samtliga bilder och videor är lånade)