equui.blogg.se

Vad får man ut av sånt här umgänge? - Lisa
Hej! Jag vet att många av oss kan relatera till känslan av ångest och stress som nästan blåser bort en stund när vi får andas häst och vara i stallet med våra kära fyrbenta bästa vänner. En tuff tag efter skolan eller efter en riktigt hård arbetsdag kan det vara så otroligt skönt att få komma ut till stall och häst. Att bara få vara, ta en mysig tur i skogen eller göra något annat roligt i samspel med sin hästkompis kan verkligen göra under. Eller hur? Men, självklart finns det lika många sätt att umgås med som det finns människor - typ! Visst kan människor känna lycka och euforin av att umgås med sin häst ven om det umgänget är påtvingat och inte alls njutbart för hästen. Men, idag tänkte jag prata skriva lite om ett klipp jag hittade på yt för ett tag sedan som verkligen fick mig att inte fatta ett jota alltså. För mig är det oftast (självklart inte alltid) helt underbart och stressdödande att åka ut till stallet. Jag gör saker med hästen som jag tycker är givande för oss båda och vill ändå mötas åtminstånde halvvägs i de aktiviteter vi gör. MEN ja, uppenbarligen är inte alla som mig och det är för det första inte konstigt och för det andra inte något jag trott heller. Det som sker i denna video tycker jag personligen är osmakligt, elakt, fruktansvärt och oacceptabelt. Jag menar inte att hänga ut någon eller nedvärdera någon men på riktigt nu - vad fan har den här personen i skallen?? Videon jag länkar är upplagd av någon annan än ryttaren i videon och den lades upp på yt för ca 6 år sedan. Självklart kan folk ändra sig och lära under dessa år. Det tänker jag verkligen iaf hoppas på att denna ryttare gjort. 'Ung och dum' kanske är ett urrtyck som gör sig hemma här. MEN jag vill också verkligen markera att jag tycker att detta är övergrepp, våldsamt och helt enkelt helt oacceptabelt på alla plan. Jag blir arg, förbannad och oerhört ledsen för den här hästen. 

Jag kan inte annat än att bedömma det jag ser i videon. Men jag misstänker att om man kan rida och betee sig på detta viset när man blir filmad så kan man det säkerligen när ingen ser heller. Det jag vill komma fram till med denna video och min frågeställning är just; tycker hon ärligt talat om sin häst och deras umgänge? Liksom, sitter hon (antar) i skolan och drömmer sig bort till.. det här? Det är SÅ mycket ilska, frustration och våld i det här klippet att det riktigt knyter sig i magen på mig. Hästen är uppenbart påverkad av utrustningen, den är inte bekväm och hästen talar om att den inte alls tycker om behandlingen denne får. VEM har lärt henne att behandla levande varelser såhär och vem håller i kameran och låter det fortgå? En kompis, syskon eller förälder? Det ger mig nästan en ångestattack bara att tänka på att folk ser detta och låter det hända. I ett av klippen så ser det ju dessutom ut som att hon hoppar för en instruktör..?? Alltså????? Hon sliter, rycker, drar, sparkar, piskar, skriker och slår sin häst och hon är garanterat fullt medveten om att det gör ont - hon vill tllrättavisa hästen och bestraffa den. Så väljer hon att tackla hästens motstridighet. Jag blir så frustrerad, det är så äckligt och jag tycker att hon är så jävla skev så det finns inte. Vedervärdigt.

Snälla, krama era hästar och djur (eller tvåbeningar ni tycker extra mycket om) idag och visa att ni verkligen bryr er om dem och är tacksamma för dem. Eller nej, gör det varje dag, så ofta och så mycket ni bara kan. Försök att visa uppskattning, respekt och kärleken ni känner för dem varje dag.