equui.blogg.se

Vanliga missförstånd gällande barfotahovar! - Lisa
 1. Barfota = dra av metallskorna! Klart! - Alltså, ja tekniskt sett så är en häst barfota när den inte har några skor. Men det hela handlar ju om att ha en välfungerande, frisk och hälsosam barfotahov och det ligger lite mer tanke och jobb bakom det än att bara dra av skorna. När man ska ha en välfungerande barfotahäst har jag fått lära mig att det verkligen handlar om en livsstil snarare om vem som sköter om hästens hovar. Vad hästen äter, hur den hålls, motion osv har en stor påverkan på saken! Man måste även ha is i magen, vara flexibel och ha mycket tålamod under anpassningsfrasen efter att man skott av hästen. Det kan ta tid. 1 - 2 år räknar man typ som standard beroende på vad hästen hade för hovkvalitet och vad man har för förutsättningar! Jag tror att alla hästar kan gå barfota bara man har tillång till rätt förutsättningar. 
   
 2. Hästarna sliter ner hovväggarna utan järnskor på hårdare ytor och underlag. - Visst kan det slita ner hovarna något, det är lite så de självverkas. Man kanske inte ska dra av skorna och sen bara utsätta hästen och hovarna för de hårdaste och slitsammaste ytorna som möjligt, då kan det absolut kanske bli problem. Men att de skulle slitas ner till små stubbar är ytterst tveksamt. Man märker ju fort också vad hästen klarar av att gå på och inte. Som sagt, det tar ju tid med hovarna att rehabiliteras. Man kan inte förvänta sig en positiv förändring över en natt. Med rätt verkning, foder, rörelse och motion så blir hoven mer stabil och uttålig.
   
 3. Barfotaverkare har inte lika mycket kunskap som hovslagare. - Den största skillnaden på en hovslagare och barfotaverkare är snarare utbildningens längd och hur de jobbar med hovarna. De har helt enkelt kunskaper om olika saker. En hovslagare är duktig på hoven och att passa på skor, rikta och sånt medans en barfotaverkare är mer kunnig om en barfotahov och hur man hjälper hästens hovar på ett mer naturlikt sätt. Deras kunskaper överlappar säkert varandra på vissa plan men deras yrken skiljer sig åt. Hittade en text skriven av Linda Karlsson som jobbar med barfotahovar där hon beskriver just dessa skilnader mellan hennes yrke och traditionella hovslagare. Kika på det här; https://hasthalsa.com/2017/12/13/utbildad-eller-outbildad/

 4. Högpresterande hästar och hästar i tävling kan inte gå barfota. - Detta kan inte bli mer osant än vade det är. Självklart kan även en högpresterande häst gå barfota! Många tänker att när hästen börjar tränas och ska prestera så måste den ha skor (kanske delvis lite pga tankegången i punkt nr 2) för att hålla och kunna utföra det som önskas utav den. Ganska vanligt att travare går barfota på lopp och utöver det och även en del galoppörer och distanshästar. Dessa är ju några av hästvärldens mest påfrestande sporter rent fysiskt! Finns säkert hästar som tävlas i högre klasser i hoppning, fälttävlan och dressyr som går barfota (?) med. Några som skodde av sina hästar som rider och tränar och ändå tävlar ganska aktivt är ju systrarna Emma och Anna Elfstrand som bloggar på http://elfstrands.se/ och även är aktiva på youtube! De har dessutom gjort ett par inlägg och även videos där de pratar mer om deras beslut om att sko av hästarna och annat kring barfotahovar. 

 5. En barfotaverkning är samma sorts verkning som en hovslagare gör innan hen sätter på skor. - Nej, det är det oftast inte. När en häst verkas inför skoning så tar hovis bort och verkar det som hoven inte kommer kunna verka av sig själv eftersom att det är en sko som skydd på. Så, hovis tar liksom bort det som inte slitits av sig självt och förbereder hoven för en sko. En barfotaverkare eller hovformsspecialist verkar ofta betydligt mindre åt gången och lämnar ofta mycket av sula och stråle orörd. De jobbar ju med hoven och att den ska funka som naturen tänkt snarare än att passa på en sko över och göra hoven redo för det. Sen finns det ju självklart rötägg och även olika metider när det kommer till allt. Min hovformare är alltid jättenoga och tar aldrig speciellt mycket på Jompa och hon är oerhört duktig och kan verkligen det här med hovar! Litar till 100% på henne och hennes råd och uttalande. 
   
  Slutligen bjuder jag på lite bilder på skodda och oskodda hovar! Alla bilder i detta inlägget är lånade ifrån google och jag äger ingen av dessa. Enjoy! :) 

 

Och kom ihåg, hästen har 5st hjärtan! Ingen hov, ingen häst! :)