equui.blogg.se

Angående Fys 30/4 - Lisa
Som jag tidigare nämnt så var ju fysioterapeuten ute till Jompa för att känna igenom honom och bedömma hur han är "Kroppsligt" samt behandla efterhand. Jag är så glad att jag blev tipsad om denna fys av en tjej i stallet! Hon såg direkt på Jompas hovar och det vi sen kom fram till i slutet av sessionen var att allt "ont" helt enkelt kom ifrån att hans hovar och sättet han har blivit skodd på. Jag har länge tyckt att Jompas tår bla är för långa och liksom förstör hela vinkeln sen är det en diff mellan hovarna och den ena är mer sned än den ena. Hans skoning har helt enkelt inte anpassats utefter hans behov och som de flesta vet så har man ingen häst utan 4 fungerande hovar! Hans kropp har tagit stryk på grund av en 0,5cm diff i hovarna - ja ni förstår vad lite det krävs! Tack vare detta har han inte kunnat använda sin kropp på ett helt sunt sätt och kompenserat obehaget genom att belasta kroppen på ett annat vis och vissa muskler istället för andra oh blivit väldigt spänd i framdelen och väldigt kort och muskelfattig i bakdelen. Nu har vi fått lite tips på övningar för att bygga upp bakdelen och lite bra stretch övningar. Det känns hur bra som helst att äntligen fått ta tag i det här och det absolut bästa är att fys absolut tyckte att vi skulle kasta av Jompa skorna! Ja, nu behöver jag inte vela mer - de SKA av! Så fort Jompa har fått bli barfota ska fys komma ut igen för ett uppföljningsbesök och lite mer massage. Hon ska även tipsa mig om en bra hovformsspecialist! Hur bra!? 

Så nu ska Jompa rehab-tränas! Jag har tänkt att all träning ska vara markträning den första tiden innan han börjar ridas. Lite tömkörning, promenader i skog och mark, övningar från fys, inledande straightness training (verkar ytterst spännande!) och såklart en massa trick och "n/h"! Han får dock inte gå på små volter efter fys rekomendationer ännu. Vi ska syssla med lite bomträningar också. Jag tycker faktiskt att det ska bli väldigt kul! Jag är så glad för Jompas skull att denna bollen äntligen är i rullning. Jag vill ju verkligen inte att han ska ha ont eller hållas på ett sätt som sliter mer på honom än styrker! Jag har fått så mycket svar på saker och ting efter fys besök här och även fått saker bekräftat. Det känns så himla skönt, som om en sten som försvunnit ur bröstet. Jompa är ju värd att må så bra som bara möjligt (såklart som alla andra hästar/djur) och det känns så bra att ha koll på hur det står till och att det går att rätta till.

Fys märkte hur mycket Jompa betyder för mig och hon sa så mycket fint som var värmande och lugnande personligt så jag höll på att bryta ihop och börja grina. Vadå blödig liksom.. hehe. Dessutom tyckte hon Jompa var väldigt fin och rolig. Henne gillar vi! ;) Det var även en märklig känsla när jag satt där på pallen och kollade på när hon jobbade igenom Jompas alla muskler. Jag bara såg så mycket som hände i hans ögon och i kroppen så man blev som satt i "trans" och kunde nästa känna hur skönt det kändes att få spänningarna att släppa, haha. Måste sett rätt kul ut.. 
 
 
#1 - Jennifer Queen

Så fin :D

Svar: Ja, visst är han! :D
equui.blogg.se

#2 - Emma Hellström

Åh så fin :-)

Svar: Ja visst! :D
equui.blogg.se

#3 - elin

Så fin!

Svar: han är allt bra grann! :D
equui.blogg.se