equui.blogg.se

Lite riktlinjer, typ! - Lisa
Tänkte dela med mig av något jag inte riktigt vet vad jag ska kalla det för men låt oss säga riktlinjer som berör främst träning och ridning! :) 
  • Skritta Skritta Skritta! - Fram och avskrittning är superduperviktigt och bra för hästen! 10 - 15 minuter före och efter ridpass tycker jag är lagom. Jag skrittar gärna av och fram hästen för hand dessutom. Det är lika viktigt att skritta av/fram oavsett "styrka" på passet. Detta är speciellt viktigt om man har häst på box. 
  • Vila - Att låta hästen vila i förebyggande syfte är kalas! Har hästen gått hårt, blivit riden mycket eller har man tränat på mycket nytt eller krävande saker är det alltid tacksamt med lite vila. Att vila från fysiskt krävande arbeten och vila från att bära ryttare behöver inte vara samma sak. Det är superviktigt att verkligen lyssna till hästen och känna av. Vila behöver absolut inte betyda att den bara ska stå i hagen och göra inget alls utan det kan innebära promenader eller annan mindre krävande markträning.
  • Varierad träning! - Sitt inte och nöt på samma sak dag in och dag ut. Variera underlag, det är bra för senor och ligament bla. Att rida och träna i olika miljöer kan vara berikande på många sätt! Variera även tempo och intensitet på träningarna. 
  • Kyla benen! - Jag brukar ibland och vid lite hårdare pass sköja hästens ben med kallt vatten ett tag, kring 20 minuter. Dels för att det är skönt med avsvalkning efter ett svettigt pass, inte minst på sommaren när det är varmt men också för senor och ledernas skull. Brukar främst skölja från karpus och ner. På så sätt kan man förhindra gallor och svullnader bla. 
  • Skrittpauser! - Jag tar gärna flera skrittpauser uder ridpassen. Dels för att pusta ut lite själv och ge hästen möjlighet att pusta lite.  
OBS Lämna aldrig in en häst i boxen utan ordentlig avskrittning! Det är verkligen viktigt. :) 
   

Har ni några tips/trix eller tankar kring liknande? :) 
 
 
#1 - Josäfin Andersson

Verkligen superbra lista! :D

Svar: Hehe, tack! :D
equui.blogg.se