equui.blogg.se

Täcke av/på? - Lisa
Hej hörrni! Först och främst vill jag bara klargöra att jag inte tror att jag är någon slags expert eller "proffs" i ämnet. Jag kommer i det här inlägget bara förklara hur jag tänker och känner kring att täcka hästen eller inte täcka och när och varför!

Som de flesta vet så har hästar päls över hela kroppen och den besitter faktiskt egenskaper och finurliga lösningar för bla värmereglering! Hästens egna isolering består av 3 lager. 
  • Yttersta lagret hud 
  • Pälsen 
  • Ett tunt luftlager
Hästen är ett homeotermt djur vilket betyder att de är jämnvarma. De håller alltså sin kroppstemperatur och den växlas inte beroende på väder och klimat. (Ibland verkar det dock som att vissa människor har fått för sig att de är växelvarma typ..) Dock har alla hästar lite olika normaltempar och det varierar även från unga hästar och vuxna osv osv, men det är en annan sak! (Tror jag skrivit lite om det tidigare..) 
 
 
Hästar sätter tätare, tjockare och längre päls på vintern för att klara av kylan bättre och klarar utevistelse bra på så vis! Däremot kan regn, snö och blåst påverka hästens naturliga regleringförmåga mot kylan. Vid nederbörd när hästen blir blöt så fungerar inte hästens naturliga reglering i pälsen lika bra och det blir ökad värmeförlust vid stark vind och blåsigt väder. Vid många minus och regning/snöigt väder kombinerat med vind och blåst tycker jag absolut att man kan täcka sin häst om man känner att den behöver det. Man får ju inte glömma bort att hästar är individer och alla är olika. Jompa tex satte extremt lite vinterpäls i vintras så när han var ute när det var riktigt kallt och blåsigt hade han täcke på sig. Dock inte något speciellt fodrat utan mer av ett regntäcke. Tycker att det kan vara ganska bra att faktiskt täcka på vintern när det är kallt och eländigt om man har en hage som inte ger speciellt mycket tillgång till skydd eller aktivitet för hästen. Blir det kallt för hästen försöker den öka aktivitet för att få upp värmen, ändra ställning och såklart leta skydd. (om den kan) I samband med kyla och pälssättning behöver man öka hästens energi eftersom det tar rätt mycket att hålla värmen. Ett par extra kg grovfoder, fri tillgång eller reglerad fri tillgång är kalas! Allt beroende på individ såklart. 
 
 


Skillnaden på hagen Jompa och Dino gick i och lösdriften de går i nu är jättestora! I gammla vinterhagen hade de som sagt inget skydd alls mot vind och rusk. De hade inte jättemycket att syssla med i hagen och ingen fri/reglerad tillgång till grovfoder i hagen. (även om vi höjde givorna så tog de slut under dagen liksom) Men nu på lösdriften har de tillgång till naturligt vindskydd i form av skog och även en halmad ligghall. De har större ytor att röra sig på med fler hästar (rörelse = värme) och fri tillgång på grovfoder. Så de har mycket bättre förutsättningar på lösdriften för att hantera kylan, vind och nederbörd på. Känns verkligen toppen! Dock så kommer jag säkerligen täcka med regntäcken de där blaskiga, regninga, snöiga äckeldagarna ändå. Just också för att de går på lösdrift och inte sover inomhus. Jag kan känna lite att vad gör det om en häst som står på box blir lite frussen när den kommer in på em/kvällen - såklart ska den inte bli nerkyld men jag kan tycka att folk överdriver rätt rejält med superfodrade vintertäcken och även ibland dubbla täcken. Men det är ju bara min tanke! Jompa och Dino fick ha täcken på sig nu när vi flyttatde till lösdriften eftersom att det fortfarande blev rätt kallt på nätterna med minusgrader och eftersom att de var nya i flocken så var det lite bort chasade och kom inte riktigt fram till mat och vindskydd. Men som sagt, det var endast de första dagarna. (kan tillägga att de blev stödfodrade då med utspridda tussar, de behöve inte svälta haha) 


 
När vädret blir varmare och vi får mer soltimmar så fäller hästen sin vinterpäls för att lättare kunna svalka sig och reglera sin kroppstemperatur när det blir varmt. Även vid varmt väder söker ju hästen skydd mot solen och värmen. Precis som vi tycker att det kan vara skönt att vila sig lite i skuggan en varm sommardag. När det är varmt äter hästen något mindre för att minska överskottsvärme. Om hästen blir för varm så är det såklart viktigt att kyla ner den. Man kan kyla av den med vatten, viktigt dock att verkligen se till att hästen blir torr innan man släpper ut den i solen igen om det är superdupervarmt. Har häste inga skydd eller dylikt som det ibland inte finns på sommarbeten kan man ta in hästen ett tag eller ta den till något skuggigt ställe och chilla lite. Enligt lag ska hästen kunna dricka sig otörstig 2 gånger om dagen. Att föredra är ju att hästen alltid har tillgång till rent, fräscht vatten sommar som vinter. 
 
Jag tycker att det är onödigt att täcka hästar när det inte är ett antal minus, blåst eller nederbörd. Vid skinande sol och fint väder blir det lätt på tok för varmt under ett täcke. Har man dock någon annan sorts täcke på hästen vid varmare väder för ex eksem eller överkänslighet mot flugor är det en annan femma.
 

 
 Jompa är dessutom houdini när det kommer till täcken och utrbrytning av dem.. 


 
Har i dagarna sett en hel del hästar med täcken fasten det är uppåt 20 grader i solen. Ofta i rasthagar utan några skuggiga delar och skydd för solen. Tänk er själva att ha på er en tjock vinterjacka utan att kunna ta av den eller gå undan solen - måste ju vara fruktansvärt frustrerande! Lika så när man täckar häst med stalltäcken inne när det är varmt. Måste vara förskräckligt jobbigt. Något många av oss hästmänniskor är himla bra på är ju att förmänskliga hästen. "Det var knappt 5 grader ute imorse när hästarna gick ut så de fick ha täcken! Burr!" Vi glömmer så lätt bort att de är djur med päls och att de faktiskt kan klara av lättare kyla (vet inte om jag ens skulle kalla 5+ kyla..) utan några som helst problem. Att täcka hästen med ett varmt täcke när det är varmt ute är för mig helt tokigt. Sen, återigen så är jag väl medveten om att alla individer är olika men jag vet att man lätt tänker "åh, nu är det vinter och snö på marken - nu fryser jag så då fryser ju hästen som är ute hela dagen med!" och bara agerar per aoutomatik på det och därefter bara täckar. 
 
 
 
Hur tycker du? Täcke på/av och när/varför? Kommentera gärna! :D  
 
 
 
 
 
#1 - Anita

Haha ja skrattretande på täckeshystering enligt mig... Ser ingen anledning att ha dubbla täcken vid 15 grader som det varit senaste dagarna...
Min lilla har endast tunt 100 grams täcke vid Regn och minusgrader. Annars klarar han sig gott och väl utan. Det är en häst inget skört litet blad vi pratar om.
Haha skrattretande minst sagt :D

Svar: Precis! :)
equui.blogg.se