equui.blogg.se

"Inget bett är skarpare än ryttarens hand" - Lisa
 
Senaste 'hemklicket' - Lisa
Hola gänget! I slutet av förra veckan klickade jag hem ett hovvårdskit för röta osv från viahov.se! Artimud har jag tidigare använt men den har inte lyckats fästa helt och hållet så bra som jag önskat pga att det vart så otroligt blött i hagen senaste tiden. Detta lilla kit är det höstkampanj på så just nu får man det 103 kr billigare! Passa på! :D 

Som nämnt innan har Jompa röta och han har typ haft kronisk röta långt innan flytten då hans hovar var hemska och fodret inte top notch heller. Som jag har fått lära mig på den här resan är att hovar tar tid. Min eqfysioterapuet sa till mig att 'Lisa, tänk också på vart Jompa var i sin kropp och i sina hovar för ett år sedan.' Utöver de bra fodret och kompletteringarna han får nu så har jag sedan ett par veckor tillbaka börjat med en kur pau d'arco och även så tvättar jag hovarna varje dag, sköljer dem med vattenslang, sprayar, smörjer och kletar med diverse saker! Eftersom han går ute 24/7 så kan man inte garantera att hovarna håller sig torra så känns dessa produkter kalas. Hoppas verkligen att dessa an hjälpa oss och jag tror starkt på hoof stuff och field paste. Ska återomma med hur det gått för oss när vi testat de ett tag! Paketet kom igår men har inte hämtat upp det ännu, ska göra det ikväll innan jag beger mig mot stallet. 

Såhär skiriver viahov om produkterna;
"De viktigaste produkterna du behöver för att hålla kontroll på röt-anrepp! Speciellt under hösten när sprickor, hålväggar, bärrandsröta och strålröta är som vanligast i hovarna.Oavsett om du arbetar med hovvård/hästvård dagligen eller vill kunna sköta om din egen hästs hovar - både behandlande och förebyggande, hela året runt. Red Horse Hovvårdsprodukter innehåller endast säkra ingredienser som ger näring och bygger upp hovkvaliteten.Innehåller de populära produkterna:
 • Sole Cleanse - Anmärkningsvärt bra effekt på dålig lukt och strålröta i hoven, för regelbunden användning att sprayas på hoven för att hålla den fräsch. 
  BÖRJA ALLTID med att rengöra hålvägg/sprickor och strålfåror genom att spaya med Sole Cleanse. Låt sedan hoven torka, innan du sedan applicerar någon av hovlerorna.
 • Hoof Stuff - superbra hovlera för behandling av djupa tajta hålväggar/strålröta/sprickor, enkel att forma och använda. Den har "tuggummi-liknande" konsistens med sega fibrer som gör att den stannar kvar nere i hålrummet under flera dagar/veckor om man applicerar rätt. (Tips: Ta små små bitar och packa dem hårt nere i hålet med hjälp av en hovkrats) 
 • Artimud - en mjuk hovpasta för behandling av grunda hålväggar, strålröta, svamp, sprickor, bärrandsröta m.m Den här hovleran fäster bättre i hålrum som inte är så djupa.
 • Field Paste - håller hoven fräsch under längre tid för att skydda mot bakterier/svamp, när man inte kan hålla hoven ren ofta, en hovlera som man låter torka in i hoven. Den här hovleran lämpar sig bättre för att stryka på en större yta under hoven och kletar sig effektivt fast i t.ex strålfårorna.
  OBS! LÅt hästen stå torrt under 10-15 minuter efter applicering av hovlerorna så torkar den fast och sitter längre kvar i hoven som ett skydd!"

  Här hittar du kitet; http://viahov.se/hovvard/83-red-horse-hovvardspaket.html
   
Hälsa, även något för människan - Lisa
Något jag verkligen försummat på senatse tiden är mig själv och min egna hälsa. Inte okej! Vi hästmänniskor glömmer lätt bort oss själva i havet av alla andra saker som ska lira och vi sätter hästarnas hälsa i absoluta största fokus. Vilket jag absolut inte tycker är fel men vi glömmer ju bort oss själva, vi är ju en viktig del i våra hästars välmående med. Jag har efter den här sommaren, som har vart fantastisk på alla sätt och vis gått upp en hel del i vikt. Det är inget fel med det, jag går upp och ner hela tiden! Men nu har jag kommit till min gräns, självkänslan är helt i botten och jag börjar att må dåligt på grund av att jag försummar min egna hälsa. Jag tänker inte förespråka dieter eller vikthets för det gör jag verkligen inte men det är så viktigt att man mår bra. Förra sommaren gick jag ner i vikt naturligt pga att jag lade om min diet men notera; jag gick inte på diet. Ändrade bara min kost. Jag jobbade dessutom i stall förut och rörde på mig väldigt mycket mer än vad jag gör nu med 30 min gångväg till jobbet eller så cyklade jag. Fram och tillbaka. Jobb i stall är ju väldigt fysiskt och jag var på fötterna hela dagen, mockade, städade, fodrade, packade påsar, satte kraft, fixade vatten, sopade och tog in osv. Efter jobbet hade jag alltid stallet och jag hade i 89% av fallen insläpp och natten i stallet. Så, det blev många timmar i stallet med tre hästar. Dino och Jompa promenerades och motionerades varje dag och ja, livet var mer hektiskt och jag rörde på mig väldigt mycket. Efter flytten av hästarna behöver jag inte vara i stallet och 'jobba' och nu har jag sagt upp mig från stalljobbet. Visst rör jag på mig när jag är i stallet med Jompa men det är liksom inte i samma utstäckning som det var tidigare. Vilket alltså resulterat i att jag gått upp i vikt. Och, eh jo, kosten. jag har ju bara stoppat i mig vad som känts som en bra ide där och då samt ätit mat ofta man kanske egentligen ska unna sig ibland.. Som sagt, alla duger precis som de är och alla kroppar är bra kroppar. Oerhört viktigt att få det sagt för så ÄR det. Men jag började ta tag i mitt liv lite nu, haha, för en/två veckor sedan och hoppas på att jag ska känna mig mer tillfreds i mitt eget skinn och känna mig piggare och mer som mitt vanliga jag! Dessutom, när jag väl ska börja rida Jompa vill jag ju inte sitta upp på honom med extra kilon när han genomgår/gått en rehabilitering och uppbyggnad.. det känns ju så konstigt!