equui.blogg.se

Inspirerande - Lisa
För ett par dagar sedan delade Joanna Nieznaj (tränare i relationsträning) en text på facebook som jag tyckte var så himla rörande och bra så tänkte då självklart dela med mig utav den här. 
 
"Hingsten i nattens gyllene timme. Ett enormt kulturskifte kommer till hästvärlden. Jag kan känna det ... bubblande strax under ytan. De som driver denna förändring är kommer inte att vara ledarna för våra ras och sportorganisationer. De är för långsamma för att agera. Förbundna av tradition, politik och pengar. Förändringen kommer inte från "toppen". Det kommer inte att komma från de populära tränarna. Förändringen kommer inte att komma från de som har ett intresse för att behålla de övertygelser och värden som deras system bygger på.

Nej, den här revolutionen kommer inifrån. 
Inifrån hjärtan och hjärnor av människor som älskar sina hästar ovärderligt. Revolutionen kommer från människor som en dag står upp till sina kamrater, deras föräldrar, deras yrkesverksamma och säger, ”DET ÄR NOG!" 
Det är nog smärta för en häst att uthärda.

Revolutionen kommer från de som säger - mot alla odds och sociala normer - "Jag kommer inte slå min häst.”Revolutionen kommer från dem som säger, ”Min häst är värd mer än ett liv där han blir tvingad till smärtsamt jobb utan syfte eller mening. Han förtjänar bättre.”

Det har varit min dröm i många år, att jag under min livstid kommer att se dagen när det bara kommer att finnas en sista tränare som skriker ut, ”Slå honom!"

Den sista tränaren som säger "Låt honom inte vinna!” 
Som om att be om frihet från smärta är på något sätt ett ”oönskat beteende".

Ingen häst försöker bara "komma undan” något, mer än en människa som försöker undvika smärta. Och om yrkesverksamma och ledare inom ridsport är ovilliga att acceptera de grundläggande fakta inom psykologi, neurobiologi och rörelsevetenskap ... kommer de en dag att bli så föråldrade som mannen som slår ett barn eller tafsar på kvinnor som arbetar för honom. Två saker som var både socialt acceptabla och alltför vanliga när dina föräldrar var unga.

För bara 5 år sedan var det mer okej att skada en hund, än vad det är idag. Eftersom den dominerande / alfa / ledaren / ”natural horsemanship” motsvarigheten i hundträningen har börjat falla framför vetenskapligt baserade metoder och kulturskift.Hästkulturen kommer följa efter. Vi kommer att se tillbaka och undra hur vi någonsin var okej med det här.Tillsammans med oss kommer du att förändra världen." 

Texten är direktöversatt och orginalet är skrivet av Kathy Sierraintrinzen.  

Vad tyckte du om texten och varför? Berätta gärna!