equui.blogg.se

Fantastiska ökenhästar! - Lisa
A R A B I S K T  F U L L B L O D 
Självklart vill jag ge lite plats åt denna hästras i detta lilla inlägg! Skulle gissa att det arabiska fullblodet är en av världens absolut populäraste hästraser i världen. Mångas drömmhäst är väl ett arabsikt fullblod. Can't blame them, de är oerhört vackra! Det tråkiga med denna ras är att den håller på att bli sönderavlad och avlad till ett utseende som bidrar till sämre livskvalitet utifrån ett ideal.. men det tycker jag att vi spar i ett annat innlägg! Det arabiska fullblodet är runt 142-155cm hög i mankhöjd. Även om araben i vissa fall är under storhästmått och snarare ponny i storlek registreras de alltid som hästar. Huvudet är litet med en konkav profil, stora mörka ögon som är placerade relativt lågt ner på huvudet och små öron. Araben är tålig, har god kondition och är starka i förhållande till sin nätta kropp. Huden är tunn och ådrorna syns lätt. De är kända för att ha en hög svansföring.Araben har ett rykte att vara heta och temperamentsfulla men även väldigt froma med skarpa sinnen. Hos araben är alla färger tillåtna utom skäck, tigrerad samt black. Men det förekommer att araber föds med dessa färger men då får de inte registreras som renrasiga araber och inte heller användas i aveln.
En riktig sagohäst!
 
M A R W A R I 
Denna hästras härstammar från Indien. Det man först lägger marke till som är 'Speciellt' med Marwari hästen är dess öron som är böjda innåt med öronspetsarna riktade mot varandra, kallade tulpanöron. Enligt rasstandarden ska denna ras vara naturligt friska och sunda hästar som är väldigt tåliga och ha väldigt tunn päls som är len likt silke. Utseendet på Marwarin kan vara olika, i vissa hästar syns inflytandet av det arabiska fullblodet mer med ett ädelt huvud medans andra kan ha mer grova och tyngre huvuden. I övrigt är hästen väldigt slank, elegant och stark i kroppen. En perfekt ökenhäst! Uppfödare har lagt stor vikt vid hästens virvlar i pälsen och att de måste vara perfekta. Man mäter Marwarins proportioner i måttet som liknas vid en fingerbredd som ska vara fem korngryn. Huvudets längd får t.ex. inte vara kortare än 28 fingerbreddar eller längre än 50 och längden på huvudet tar man gånger 4 och det ska bli den längd som går från nacken, bakom öronen, ner till svansroten. Marwarin finns och är godkänd i alla färger och täckningar förutom tigrerad och är ca 150cm i mankhöjd. 
 
Jag tycker att Marwarin är så otroligt vacker! De är enligt mig, lätt en av de absolut vackraste hästraserna i världen.
 
K A T H I A W A R I  
Även denna hästras kommer ifrån Indien men sägs ha sitt ursprung i arabiska öknen. Kathiawari hästen är nära besläktad med tidigare nämnda hästras Marwarin, tulpanöronen skvallrar en hel del om det. Kathiawarin sägs vara en väldigt vänlig hästras samt väldigt smart och intelligent. Denna ras är faktiskt den vanligaste polishästen i Indien dessutom! Rasen ska vara billig i drift då den är lättfödd och de ska klara hetta, torka och brist på foder som ett arv från ökenhästarna. Även om denna ras beskrivs som behaglig i sitt temperament och som väldigt vänliga hästar kan de även vara oberäkneliga. Somliga katahiawaris föds med passanlag och passgången kalls i Indien för revaal. Även hos denna ras är alla färger utom tigrering tillåten och de blir ca 145-152cm höga i mankhöjd. 
Precis som Marwarin är denna ras enligt mig helt underbar! De är ju väldigt lika och jag kan iaf inte skilja dem åt.. haha! 

B A L U C H I 
Denna ras utvecklades ur de tidigare nämnda indiska hästraserna och härstammar ifrån en provins i Pakistan som givit namn till hästrasen. Baluchin har även tulpanöron och har samma karismatiska ökenhäst-look med lite ädlare drag. Dess nacke är något lång och benen är smala och de har ett högt kors samt lång rygg. De är oftast mellan 150-160cm i mankhöjd och sägs vara mycket tålig. Baluchin är godkänd i färgerna som fux, skimmel och brun. (svart och skäck?) Rasen är populär i sporten 'tentpegging' i pakistan. 
 
Även denna hästras verkar väldigt fin, dock var det rätt svårt att få tag på bilder på rasen. 
 
B E R B E R 
Berberhästen är väl anpassad efter ett varmt och torrt klimat med magert bete, perfek ökenhäst. Denna rasen är ifrån nordvästafrikanska kustbältet men det har vart en hel del debatt om vart ifrån rasen är ursprungligen. Text tagen ifrån wikipedia - " Rasens ursprung är omtvistat och nationell stolthet och kulturell skillnad har präglat debatten där Marocko, Tunisien och Algeriet å ena sidan och Spanien och Portugal å andra sidan gör anspråk på ursprungsområde. Under senare tid lutar debatten åt att berberhästen är av iberisk typ, alltså den typ som numera finns i Spanien och Portugal men med viss påverkan av orientaliska hästar, alltså hästar av typen arab och achal teke. Rasen har sannolikt konformerats på 700-talet under morernas invasion av Spanien och Portugal och de senare täta kontakterna över gibraltarsund. Intresset för berberhästen är lågt i ursprungsområdet och den redan divergenta hästtypen blandas ofta upp med andra raser som anses ädlare." Berberhästen räknas inte som någon direkt vacker häst.. De har ett långt konvext huvud med grova ganascher. Berberhästarna saknar kastanjer på bakbenen. Rasen sägs vara hetsig, uthållig och ha ett väldigt stort mod. Den är väldigt snabb på korta sträckor och är väldigt säker på foten. Rasen är godkänd i alla färger och är ca 155cm i mankhöjd.  
 
Jag håller faktiskt inte alls med om att de skulle vara mindre fina. Gillar att de är lite grövre i kroppen, tycker de är mycket fina.

Samtliga bilder har jag lånat ifrån google och jag äger inte någon av dessa bilder. Vilken av dessa hästraser är din favorit? :)