equui.blogg.se

Vad är egentligen hovmekanismen? - Lisa
Den rörelsen som sker i hovarna vid belastning heter så fint; hovmekanismen och jag tänkte beskriva lite kort hur den "går till" i detta inlägget, helt enkelt! 
Vi utgår först och främst från att hästen sätter ner hoven i marken med det bakre partiet först, alltså stråle och trakter (viktigt!). Strålen trycks åt sidorna och uppåt av trycket underifrån av marken och trycket fördelas mot elastiska putan samt hovbensgrenarna. Förutom trycket ifrån strålen så trycker även kronbenet uppifrån på dessa vävnader när hoven belastas. Hornväggen och hovbrosket pressas utåt genom att elastiska putan vidgas i sidled när den trycks ihop av trycken. När detta händer så vidgas och flexar den hela bakre delen av hoven. Sedan när häten lyfter benet igen i steget så minksar trycket och hoven återgår till sitt ursprungliga läge. Hovmekanismen utgör en en väldigt viktig funktion i stötdämpande syfte men denna hovrörelse har också en viktig betydelse för blodgenomströmmningen i hästens ben och fungerar som en blodpump! Dålig stötdämpning är inte bra för vare sig senor, ligament eller leder och kan bidra till jobbiga problem i dessa områden, bla. Har hästen en dåligt fungerande hovmekanism kan det leda till bla sämre hornkvalitet och tillväxt. Men visst är hovmekanismen något himla finurligt skapat utav moder natur!  
I detta klipp tycker jag verkligen att man ser skillnaden i stötdämpningen hos en barfotahov vs en med skor. (samma häst) Visst är det ballt? 
Man kan ju inte få nog av hovar i slow motion, eller hur..! Mer slow motion till folket, var så goda! :D